Om glassen

Italiensk glass är kompakt och smakrik


Att äta en äkta italiensk glass är en gedigen smakupplevelse. Smakerna samspelar välbalanserat och konsistensen är fast. En liter gelato väger ca ett kilo och innehåller ca 20 % luft, medan en industriglass bara väger hälften och innehåller ända upp till 50 % luft. Detta gör att vår italienska glass från Finnmans Kalasglass känns ”på riktigt”.


Vad är det som gör den italienska glassen så speciell?

  • Grunden är ägg, mjölk, socker och smakämnen, men inte så mycket grädde och aldrig vatten. Fetthalten ligger vanligtvis på runt 8% mot minst 12% för industriell glass.
  • Smakämnena är  naturliga råvaror av högsta klass
  • Ingredienserna blandas samman och värms till +60°C. Sedan ökas temperaturen långsamt för att pastörisera blandningen. Efter det får smeten vila i ungefär två timmar innan den till slut fryses in under mycket långsamt omrörning. Glassen får sin kompakta konsistens av att fettet fördelas jämnt och att bara en liten mängden luft vispas ned.
  • Att göra en god italiensk glass är en konstform. Det är en balansakt mellan fetthalt och sötma, krämighet och luftighet, intensitet och finstämdhet.

 

KalasGlass har fått bästa omdöme i många smaktester landet runt t o m i glassens hemland Italien. Vaniljen vann silver i Glass-SM 2017, Hasselnöten vann guld i SM 2015. Mörk choklad har även fått pris, och vår egen favorit Saltkaramell vann guld i SM 2018. I år vann Pistage ett silver. 


Sorbet från Finnmans

Vi har även sorbet i sortimentet för dig som vill ha god smak utan grädde som ingrediens.  


Innehållsdeklaration


Sorbet

Färska eller frysta frukter och bär, fruktkoncentrat, druvsocker, socker, vatten och gurkärnmjöl.
Fetthalt: 0%


Italiensk grädd- och yoghurtglass

Färsk mjölk och vispgrädde, druvsocker, socker, naturliga bindemedel, naturliga smaker såsom färska eller frysta frukter och bär, naturliga koncentrat, kakao, vaniljstång, nougat, hasselnöt, pistage, yoghurtkultur mm.
Fetthalt: ca 8%


Följande glasser tas in på beställning: 


Sojaglass

Soja innehåller mycket viktiga proteiner, mineralsalter, fosfor, järn och kolhydrater. Soja är en vegetabilisk produkt som inte innehåller kolesterol eller animaliska produkter såsom mjölk, visågrädde och ägg. Produkten är laktos- och sockerfri och kan därför rekommenderas till mjölkallergiker och diabetiker samt för personer med specialdiet.
Fetthalt: 1-2,82% beroende av smak


Halvsorbet

Färska eller frysta frukter och bär, fruktkoncentrat, druvsocker, socker, färsk mjölk, vatten och guarkärnmjöl.
Fetthalt: 1,2%


Yoghurt special light 

Yoghurt special light glassen är framtagen för personer som behöver fett och sockerfri diet. Fetthalt: 0%Sockerhalt: 0%