mat

Jaga Erdenebayar

Den asiatiska maten bjuder på enorma smakvariationer som varierar beroende på land. 

Jaga kommer från Mongoliet och är utbildad i både Japan och Sverige. Han blev inspirerad att bli kock under en tid då han jobbade på en sushirestaurang. Nu driver han bland annat populära Misora Sushi på Rönninge torg.


 “Jag tycker mycket om den japanska maten, den är elegant och handlar om balans.

Konceptet att göra vegetarisk asiatisk mat på närproducerade råvaror kommer jag ta som en utmaning att ta vegetarisk sushi till nästa nivå. 


Inför min gästvecka på festivalen planerar jag även att göra lite koreansk mat och kanske skapa något med indiska smak-kombinationer. Men japanska rätter blir huvudinriktningen”.


Nigisty Yebio

Nigisty är kock från Eritrea som är utbildad även i Sverige. Hon kommer bjuda på traditionell eritreansk och östafrikansk mat, som till exempel Injera, en sorts bröd-pannkaka. I handen håller hon en Mosob, en vävd korg som man ofta serverar injera med härliga såser, röror och kryddiga grytor på. 


Det eritreanska köket är känt för de mustiga och exotiska smakerna. Maten är präglad av Östafrikas historia med influenser från kulturer som den arabiska, portugisiska, brittiska och indiska. Under en traditionell måltid samlas familj och vänner runt bordet för att bryta injeran tillsammans. Du använder inga bestick utan tar små bitar injera för att göra små portioner. 


Nigisty tycker om festivaler med mycket god mat och fest. “Jag ser fram mot att låta gästerna provsmaka olika röror som jag gör på mitt eget vis.” 

José Luis Nunez 

José Luis är kocken som låter sitt brasilianska temperament och dagens råvaror styra den sydamerikanska matveckan. Med sin nyfikenhet på världen och vegetarisk mat, låter han sig influeras av hela den sydamerikanska kontinenten. José Luis har hjälpt många matställen att 

bygga sin meny och Glassbaren är en av de lyckligt utvalda. 


“Jag har alltid inspirerats av mat från olika ställen i världen jag varit på. Som tur är har svenskarna stort intresse av exotisk och annorlunda mat.”


Förutom klassiska brasilianska rätter, kommer José Luis skapa karibisk mat (Kubanen här kräver minst en kubansk rätt), och en och annan kombination med inspiration från de peruanska och bolivianska köken.

Jhoset Rodrigo Lopez  

Jhoset är spansk kock från Bilbao med rötter i Peru. Han har arbetat bland annat på Guggenheim-museets restaurang i Bilbao och gillar baskisk matkultur. Han kommer bjuda på tapas och mat inspirerad från Medelhavet och Baskien.


Jhosets nyfikna blick är alltid öppen för nya roliga experiment och andras idéer om mat. Han älskar att testa nya rätter med gästerna och lyssnar in vad som faller rätt i smaken.  “Jag gillar att kalla mig för den ödmjuke kocken." Smaktävling


Varje veckas gästkock gör tre olika "specialare" i form av såser, desserter eller matlådor. 


Besökarna får chans att smaka, njuta och ge betyg på dessa tre nya produkter. 


Det kan utmynna i nya smakrika produkter som kan erbjudas på Glassbaren eller på Rekoringar runt Stockholm! 


Dessutom vinner en deltagande besökare per vecka ett pris.