bondenära

Bondenära

Sedan i slutet av 2020 finns fb-gruppen REKO Rönninge, med cirka 2000 medlemmar från närområdet som handlar av ett trettiotal närproducenter. Varannan torsdag är det utlämning på Rönninge pendelparkering av ägg, naturbeteskött, honung, grönsaker och annat gott. 


Under festivalen vill vi att mötet mellan producenter och konsumenter blir fördjupat. Några närproducenter kommer att delta i en sorts bondens marknad, beroende på hur coronaläget ser ut i augusti 2021. Dels kommer du kunna beställa mat, dels kommer du kunna höra dem berätta från scen om hur de producerar sin mat. 


BONDENÄRA 

Torsdag 5, 12, 19, 26 augusti     kl. 16.00 - 18.30
Söndag 1, 8, 15, 22, 29 augusti kl. 16.00 - 18.30

Utlämning/marknad

Om Bondenära måste vara en utlämning eller kan bli en marknad, bestämmer corona. Vi återkommer när vi vet. 

Scenprogram blir det förhoppningsvis under varje bondenära med intervjuer varvat med musik och föredrag. Varje söndag kl.17 blir det "på minuten" alltså ett slags speaker's corner, där du som vill uttrycker dig, alltså kommer med idéer, berättar om ett projekt, eller visar upp ett inspirerande exempel.


Nedan ser du exempel på aktörer som visar att det går att producera mat på ett hållbart sätt. Listan fylls kontinuerligt på av aktörer som  kommer delta under en eller fler Bondenära. 

Närodlade grönsaker


Agnes Fischer från Boodla, Botkyrka 
Andris Apinis från Järna


Ägg


Hanna Börjesson, från Stora Stenbrosäter

Tintin Söderberg från Pullans hönseri


Honung


John Berglund, från Rönninge 

Hazel Asperman-Reid från Fridshällsbigård

Carina Åkerlind, Dåderö gårdhonung


Schysst och närproducerat kött/ viltkött


Caroline Parneus från Kungsbergs gård - krav nöt lamm

Anneli Wallin från Mörkö Lamm

Anna Sundberg från Enöga Killing

Elin BeckmanBerga Husby-Oppunda

Catrine Bosson från DeVilda AB


Förädlare

När du gör något av råvarorna kallas det förädling. I REKO får de förädlare som använder minst 70

procent av råvarorna från närliggande håll, sälja sina produkter. Grunden är alltid att sträva mot att producera mat som är gjord på ett schysst sätt. 


Eva Thoresson Gålö gårdsmejeri (ostar, ostkaka, youghurt mm)


Liv Sandberg från Liv Sandberg cake art

Jenny Andersen Salomonson från Fru Jennys hantverk och skafferi

Jim Ortiz från Empanadaskungen

Per SandströmSyltkrukanmarmelad blåbär mm

John Berglund från Rönninge, med diverse växtbaserat grillbart mm

Helge Skan, Varma från Skillebyholm, med pizzor mm.

Pernilla Herolf, Waxholm mathantverk

Ulrika Nilsson Stranius, UlrikaSmakeri


Håkan Parmér, Södra Stockholms Brygghus

Peter Lincoln från Katarina Ölkafé
Elias Warg från Fanken hotsauce

Stefan Hasselblad från Hasselblad & Hoffman (rapsolja marmelad ketchup)

Mikael Behrenfors från Infused Liquiddrink