Sedan i slutet av 2020 finns fb-gruppen REKO Rönninge, med cirka 2000 medlemmar från närområdet som handlar av ett trettiotal närproducenter. Varannan torsdag är det utlämning på Rönninge pendelparkering av ägg, naturbeteskött, honung, grönsaker och annat gott.
Under festivalen vill vi att mötet mellan producenter och konsumenter blir fördjupat. Några närproducenter kommer att delta i en sorts bondens marknad, beroende på hur coronaläget ser ut i augusti 2021. Dels kommer du kunna beställa mat, dels kommer du kunna höra dem berätta från scen om hur de producerar sin mat.
Elin Beckman, Berga gård
Aziz Farjami, Svedens plantskola, Talby
Alrik Lundin och Marie Karlsson, Alrik&Marie, Bankesta Honung
Magnus Roos, Roosens Delikatesser
Utlämning/marknad
Bondenära kommer ta form under augusti och vi välkomnar alla producenter upp på scen för att berätta om sina verksamheter.
Nedan ser du exempel på aktörer i Reko Rönninge som visar att det går att producera mat på ett hållbart sätt. Listan fylls kontinuerligt på av aktörer som kommer delta under en eller fler Bondenära.
Närodlade grönsaker
Agnes Fischer från Boodla, Botkyrka
Andris Apinis från Järna
Ägg
Hanna Börjesson, från Stora Stenbrosäter
Tintin Söderberg från Pullans hönseri
Honung
John Berglund, från Rönninge
Hazel Asperman-Reid från Fridshällsbigård
Carina Åkerlind, Dåderö gårdhonung
Schysst och närproducerat kött/ viltkött
Caroline Parneus från Kungsbergs gård - krav nöt lamm
Anneli Wallin från Mörkö Lamm
Anna Sundberg från Enöga Killing
Elin BeckmanBerga Husby-Oppunda
Catrine Bosson från DeVilda AB
Förädlare
När du gör något av råvarorna kallas det förädling. I REKO får de förädlare som använder minst 70
procent av råvarorna från närliggande håll, sälja sina produkter. Grunden är alltid att sträva mot att producera mat som är gjord på ett schysst sätt.
Eva Thoresson Gålö gårdsmejeri (ostar, ostkaka, youghurt mm)
Liv Sandberg från Liv Sandberg cake art
Jenny Andersen Salomonson från Fru Jennys hantverk och skafferi
Jim Ortiz från Empanadaskungen
Per SandströmSyltkrukanmarmelad blåbär mm
John Berglund från Rönninge, med diverse växtbaserat grillbart mm
Helge Skan, Varma från Skillebyholm, med pizzor mm.
Pernilla Herolf, Waxholm mathantverk
Ulrika Nilsson Stranius, UlrikaSmakeri
Håkan Parmér, Södra Stockholms Brygghus
Peter Lincoln från Katarina Ölkafé
Elias Warg från Fanken hotsauce
Stefan Hasselblad från Hasselblad & Hoffman (rapsolja marmelad ketchup)
Mikael Behrenfors från Infused Liquiddrink